Lekker doen wat je zelf wilt doen!
 
Vrijheid draait niet alleen om palmbomen, hangmatten en een rum-coke in de hand.
 
Vrijheid draait om de luxe die keuzes je geven, nieuwsgierig hoe je dat doet, lees verder.
 
Je moet niets. Helemaal niets. En toch voel je vaak precies het tegenovergestelde.  Moeten is niet willen, moeten levert je heel veel stress op, terwijl willen je energie geeft.  Als je weet wat je wilt, als je zelf doelen stelt en/of een planning maakt, zal je merken dat je zelf de regie over je leven terug krijgt.
Als je zelf geen plannen maakt, zult je merken dat je precies past in de plannen van de ander, en dat is nu precies wat je niet wilt.
 
Niets doen, of niet doen, daar zit een groot verschil in, niets doen levert je geen energie op, aan het einde van de dag, kijk je terug op weer zo dag van leegheid, als je ‘niet doet’, maak je keuzes, volg je je eigen doelen en daar krijg je enorm veel energie van.
 
Vrijheid is doen, wat voor jezelf een goed gevoel oplevert. Jij bent de regisseur van je eigen leven, jij maakt  je eigen keuzes.
 
Hieronder een paar eenvoudige tips van kiemconsult.
 
Maak een schifting in zaken die je moet en dingen die je wilt.
 
Zonder dat we het weten, bouwen we onze eigen gevangenis met al onze  opgebouwde normen en waarden. Als je weet hoe je persoonlijke gevangenis er uitziet, dan pas kan je effectief uit deze gevangenis ontsnappen.
 
Ga achter je bureau zitten of ergens waar je ontspannen bent, pak een leeg a 4 papier en verdeel deze in twee vlakken. Boven het ene vlak schrijf je ‘ MOETEN’ in het andere vlak wat je ‘ WILT’ .
 
Schrijf nu onder de titel ‘MOETEN’ alles waar je een hekel aan hebt, waar je stress van krijgt, stom of overbodig  vindt.
 
Vervolgens aan de andere kant wat je ‘WILT’.
Schrijf alles op wat je leuk vind, waar je blij van wordt, wat je energie geeft etc. schrijf alles maar op, schrijf het witte lege vel papier maar helemaal vol.
 
Vervolgens ga je kijken naar de ‘MOETEN’ kant, wat je daar kan veranderen, helaas is het leven nu eenmaal niet zo, dat je sommige klusjes niet moet doen, of dat je opdrachten kan weigeren, helaas is dat niet zo, dus neem de lijst eens goed door.
 
Kijk b.v. eens wat zo’n vervelende klus je oplevert, b.v. het schoonmaken van je huis, boodschappen doen, opruimen van de schuur of een moeilijke klus afmaken etc.
Wat is er als die klus is geklaard, wat levert het je op? Precies, vrijheid, je hebt zelf de keuze, echt waar.
 
B.v. je huis schoonmaken of opruimen levert een schoongevoel op, alles is weer netjes en schoon, een opgeruimd bureau of werkplek levert een opgeruimd hoofd op, je ziet weer mogelijkheden het geeft vooral ook rust in je hoofd.
Hierdoor ontstaan weer nieuwe creatieve ideeën. Hoe meer je  je focus richt op zaken waar je blij van wordt, hoe meer energie je krijgt.
 
Een vervelende klus op het werk, kijk daar eens goed na, kan je deze misschien delegeren, uitbesteden etc. Moet je die klus wel doen, behoort deze tot je taak, ben je er wel verantwoordelijk  voor, voel je je betrokken bij deze taak, of behoort die helemaal niet tot je takenpakket? Kortom neem actie, wacht niet af, wees pro-actief neem het heft zelf in handen, jij bent de baas.
 
Als het een enorme moeilijke langdurige klus is, waar je tegen opkijkt, eentje die er voor zorgt dat je er als een berg tegen op kijkt, eentje die er ook voor zorgt dat de berg steeds hoger wordt? Pak dan je agenda erbij, en plan deze activiteit verdeeld over een aantal dagen in de ochtend in je agenda, niet langer dan een uurtje, daarna sluit je die opdracht af en ga je de rest van de dag je verdere leuke planning afwerken, dat geeft een enorm goed gevoel. En je hebt de regie weer terug gepakt over je werk en leven. De keuze van de ochtend is belangrijk, dan ben je geconcentreerd, dan hebt je nog voldoende energie, dus pak die kans.
 
Uiteraard doe je het zelfde met de ‘WILLEN’ kant, welke dingen kan je nog veel leuker maken, hoe zorg je ervoor dat je vaker thuis kan zijn, met je (klein)kinderen spelen, collega’s helpen etc.
 
Richt je op die zaken die je energie geven, maak tijd vrij om hier aandacht aan te geven, maak een planning in je agenda, wanneer je b.v. gaat sporten, of naar je (klein)kinderen gaat.
Kijk hoe je nog beter je collega’s kan helpen, maak daar een plan voor, kijk of je mogelijkheden zijn binnen je huidige werkzaamheden om nog meer je collega’s te helpen als dit je energie geeft. Volg eventueel opleidingen of trainingen om dit aspect verder te verdiepen. Doe waar je energie van krijgt.
 
Als je je eigen ontsnappingsplan hebt gemaakt, leun dan eens achterover, kijk eens naar je papiertje, wat zou het leven er mooi uitzien, als je dit zou kunnen uitvoeren.
 
Ga je richten op die zaken in je leven die je energie geven, waar je blij van wordt, je zult merken als je hier je aandacht op richt, dat deze zaken meer in je focus komen, meer aandacht krijgen en dus ook een groter onderdeel uit gaan maken van je leven.
 
Al die negatieve energie maakt je alleen maar moe en futloos, je krijgt steeds minder zin en uiteindelijk blijf je gevangen in je eigen gebouwde gevangenis. Ontsnap…………….
 
Helaas blijven mensen soms toch hangen in hun problemen gevangenis, zo erg zelfs dat ze er hun identiteit aan ontlenen.  De ‘MOETEN’ dingen maken een onderdeel uit van hen zelf en heel langzaam maar gestaagd loopt de batterij leeg met alle gevolgen van dien. Jezelf als een probleem ervaren, sterker nog je vereenzelvigen met je probleem is niet handig.
Problemen worden niet opgelost door andere de schuld te geven, problemen die je niet meer objectief kan bekijken, alsof je gedissocieerd naar je zelf kijkt, lijken dan onoplosbaar te worden, wederom niet handig.

Hoe bizar is het soms, als een vriend of collega, met dit zelfde probleem rond loopt en jouw om hulp vraagt, hoe vaak kan je dan de meer dan uitstekende coach rol spelen en geef je perfecte adviezen? Dus stel je eens zelf voor, dat het een probleem is van een ander, hoe los je dit dan op?

Terwijl je dit leest, ben je het waarschijnlijk al aan het doen, je ontdekt dat je heel veel oplossing vind, oplossingen die werken, die eenvoudig zijn en het mooie is, zelf had je er nooit opgekomen om deze oplossingen op je eigen probleem ‘MOETEN’ toe te passen. Gaaf he?

Door problemen van een afstand te bezien, gedissocieerd, alsof het een probleem van een ander is, sterker nog je zou nu vanuit een gedissocieerde toestand naar je zelf kunnen kijken en jezelf zien met het probleem, je zou je zelf de oplossingen en tips kunnen zien toepassen, kijkend naar jezelf, hoe goed ben je in staat om jezelf die problemen dan te zien oplossen. Het werkt he? Je bent niet alleen je eigen regisseur maar ook je eigen coach in je leven, je hebt alle mogelijkheden tot je beschikking.

Door de problemen los te koppelen van je eigen gevoel en kijkend naar jezelf die de problemen ervaart, maar vervolgens ook de oplossingen ziet toepassen, ben je uitstekend in staat om de problemen minder groot te ervaren, de oplossing is beschikbaar, je hoeft alleen maar weer in jezelf te stappen en geassocieerd de oplossingen te integreer in je zelf. Als je dat al niet gedaan hebt, kortom neem de regie weer in handen.

Door jezelf niet als een probleem te ervaren, maar even afstand te nemen en het probleem los te koppelen van je eigen ik, levert je heel veel inzichten op.
Het mooie is daarbij dat alle oplossingen al beschikbaar zijn, je ziet ze alleen niet, wees je eigen wijze coach, wijs niet naar andere, maar neem ook hier de regie in handen van je eigen leven.

Je hebt geen last van de gebeurtenis, maar van de betekenis die je geeft aan die gebeurtenis, wees je eigen geluk regisseur, neem het heft in handen.
Wilt u nog meer informatie over onze trainingen, kijk dan op www.kiemconsult.nl
 
 
Share our website