Tja, niet doen
Ik weet nog dat ik een aantal jaren geleden in de omstandigheden kwam, waarbij ik min of meer noodgedwongen een aantal maanden niet heb gewerkt. Vrienden en oud collega’s zeiden dat ik weer snel aan het werk zou zijn. Ik zelf was hier minder van overtuigd.

Ik ben bijna een jaar uit de werkroulatie geweest, al de opmerkingen van vrienden en collega’s, over 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan of 'dat niets doen, dat heb je snel gezien’ bleek niet waar te zijn, wat een geweldige uitvinding een dergelijke periode, geen e-mails, geen vragen, geen klanten, geen deadlines, helemaal niks, alleen maar genieten.

Mijn grootste les in die periode was NIET DOEN. Kijk niet doen is niet hetzelfde als niets doen, het is zelfs van een hele andere grootheid.
Wij zijn hier in Nederland opgegroeid met eigenlijk maar twee alternatieven, of je werkt je het apelazarus, je werkt je het hele jaar een slag in de rondte en rondom de zomervakantie (twee weken) val je uitgeput in je stoel en doet dan even niets, wij noemen dat dus ontspannen of bijkomen. Het andere alternatief is dat je ‘niets doet’.

Mijn vader zei altijd als je hard werkt kom je verder en vervolgens leer ik dat weer aan mijn kinderen en als je nog harder werkt, kom je nog verder, dus hoe harder, hoe verder, totdat je niet meer verder kunt en dan mag je even stoppen, niet te lang, want dan wordt je voor lui versleten.

Hard werken en niets doen zijn beide van dezelfde grootheid. Niets doen is net zo slopend als hard werken. Van beide raak je uitgepunt. Beide leveren je geen innerlijke rust op en je geestelijke wereld wordt niet gevoed. Sterker nog hard werken, nog harder werken, niets doen, hard werken etc. zullen er voor zorgen dat je een burn-out krijgt.

NIET DOEN, is iets heel anders, niet doen is aanwezig zijn, er zijn, met alles wat je tot je beschikking hebt, al je zintuigen, visueel, kinistetisch, auditief, smaak en geur.
Het vreemde is, wij allen weten wel wat voor toestand dat is, de niet doen toestand, het is net of je uit de tijd stapt, er is geen toekomst en geen verleden, alleen maar een nu, soms ervaar je het als je op je motor stapt en door de Alpen rijdt, of als je sport, je bent bezig met hardlopen of fietsen, je bent niet hard aan het werk, nee je loopt of fietst, dat is het, je bent in een ‘niet doen staat’.

Niet doen is iets wat ik geleerd heb in mijn leven, wat ik geoefend heb in die tijd dat ik even niets moest. Eigenlijk is oefenen het verkeerde woord, je stapt er eigenlijk gewoon in, je kunt je het herinneren, of te wel ‘opnieuw naar binnen brengen’, je beleefd het opnieuw met al je zintuigen.
Leven vanuit NIET DOEN is leven vanuit je eigen wereld, vanuit stilte, aandacht en balans voor de juiste dingen en respect voor je omgeving.

Ik zou zeggen ga het even NIET DOEN
 
Share our website