Tijdens het voorbereiden van een training, doorloop je altijd het materiaal, je maakt keuzes, je schrapt, veranderd, verbeterd, eigenlijk ben je constant bezig om het trainingsproduct te verbeteren.
Ook nu weer, tijdens de voorbereiding, kwam ik verschillende  waarden tegen, die in ons model worden toegepast. De waarden veiligheid en zekerheid kregen onbewust meer aandacht tijdens het voorbereidingsproces.
 
En dat is weer een goed voorbeeld, van ,  dat waar je aandacht op gericht is, in je gewone leven, krijgt dan specifieke aandacht, die aandacht is er voordat je je daar bewust van bent,  en het bepaald al enige tijd onbewust jouw gedrag.
 
Het opzoek zijn naar waarden, het willen realiseren van die waarden, die op dat moment, veelal onbewust is, betekent dat je ergens naar toe op weg bent, b.v. zekerheid of veiligheid, naar iets wat je belangrijk vind. De paradox hierin is dat je tegelijkertijd je dus ergens vandaan wilt zijn, je wilt iets vermijden.
 
Het op weg zijn naar veiligheid/zekerheid, betekent dus dat je weg gaat van onveiligheid of onzekerheid. En dat is nu precies, wat niet mogelijk is, deze wereld bestaat uit polariteiten, polen, tegenpolen, de een heeft de ander nodig, geen veiligheid zonder gevaar, geen dicht zonder open, geen licht zonder donker, geen zekerheid, zonder de onzekerheid etc.
 
Onze wereld, bestaat dus uit tegenpolen, zonder die tegenpolen is er geen energie, zal er niks meer stromen, zowel positieve energie als negatieve energie.
 
Zodra je spreekt over goed, dan moet er kwaad zijn, als je spreekt over schoonheid, dan staat lelijkheid om de hoek. Het een kan niet zonder het ander.
 
Het wordt nog gekker, kan er een wereld bestaan, die alleen maar geluk kent, zekerheid of veiligheid? Is dat realistisch. Nee, dat is het niet. En dat is toch wel triest, maar wel een feit. Het leven bestaat uit de gratie van het wisselen van de twee polen, niets meer maar ook niet minder. Zoeken dus naar zekerheid is zinloos.
 
Een dergelijke zoektocht is eigenlijk een ontkenningstocht van de werkelijkheid van jouw veranderde schijnwereld, alles verandert , dus geniet van het moment, dat komt namelijk nooit meer terug. Zekerheid is een mythe, je wenst wat er niet is.
 
Maar ja, wat dan. Omarm het leven, het omvat zowel zekerheid als onzekerheid, dat is zeker. Vind de balans binnen de twee polen. Vergelijk het met een hangmat, wanneer je teveel gewicht naar links of rechts verplaatst, zou je veel energie moeten inzetten om er niet uit te vallen, dit hou je niet lang vol. Vind je balans en geniet comfortabel van je hangmat.
 
En daarom vertegenwoordigd een hangmat voor mij de zoektocht naar waarden, ook die van zekerheid, want we blijven nu eenmaal mens.
 
Meer weten over jouw eigen zoektocht naar wat je motiveert, wat je gedrag bepaald, wat je eigenlijk altijd al had willen doen, kijk verder op onze site.
 
 
Share our website