Milton Erickson

Milton Erickson, ontwaken uit de betovering.

Milton Erickson is een van de pioniers op het gebeid van de therapeutische toepassing van hypnose, was moet ik eigenlijk schrijven omdat hij is overleden.

Gelukkig heeft Milton Erickson voor het nageslacht een aantal indrukwekkende boeken achtergelaten, waaronder februari man en mijn stem gaat met je mee.

Milton Erickson gaf eens een lezing met demonstratie voor een gehoor van medische studenten. Hij vroeg een vrijwilliger bij hem op het podium te komen. Er kwam een jonge man naar voren die met zijn gezicht naar de zaal toe op een stoel ging zitten met zijn handen op de knieen, precies zoals Milton Erickson had gevraagd.

Toen vroeg Milton Erickson aan hem: bent u bereid met uw handen op uw knieen te blijven zitten? De vrijwilliger stemde daarmee in, terwijl hij sprak had Erickson een zwijgend gebaar gemaakt naar een collega, die aan de andere kant van de jongen ging staan en zijn rechterhand optilde, hoog in de lucht. De arm bleef daar.

Milton Erickson vroeg aan de jongeman, hoeveel handen heeft u ?,  twee natuurlijk, antwoordde de jonge man.

Ik zou graag willen dat u ze telt terwijl ik ze u aanwijs, zei Erickson.

De jonge man antwoordde enigszins uit de hoogte dat het goed was. Erickson wees op de hand op zijn linker knie en de jonge man: 1. Toen wees Erickson naar de andere knie waar geen hand meer lag, en de jonge man zei: Twee. Vervolgens wees Erickson hem op de hand die in de lucht hing. De jonge man, medisch student, raakte in de war.Hoe verklaart u die andere hand? vroeg Ericksons.

Ik weet het niet, ik weet het echt niet, zei de jonge man.

De jonge man was zoals u wel zult begrijpen onder hypnose gebracht en niet zoals valt te verwachtten van te voren, voor de demonstratie, nee juist alleen doordat Erickson hem de vraag stelde bent u bereid met uw handen op uw knieen te blijven zitten? Het vakmanschap van Erickson zorgde ervoor dat de trance was opgewekt.

Milton Erickson was en is eigenlijk nog steeds door zijn boeken een steunpilaar voor de huidige fase waarin NLP zich bevindt. Wilt u meer informatie over NLP trainingen, kijk eens verder op onze site of schrijf u in voor de training die in 2015 van start gaat.


Share our website